تورم سالانه در چهار سال گذشته دو فراز و فرود یا به عبارتی دو قله را تجربه کرده است. به بیان دیگر بعد از هر روند نزولی که تورم سالانه طی کرده و به کف رسیده، بلافاصله با طی کردن یک روند صعودی به قله رسیده است. این اتفاق دو بار تکرار شده است.
به گزارش لسان اقتصادی در اولین فراز و فرود تورمی که در چند سال گذشته تجربه شد، قله تورمی که به ثبت رسید زیر 50 درصد بود. بررسیها نشان میدهد در قله تورمی دومی که در سال گذشته تجربه شد، هم تورم مرکز آمار و هم تورم بانک مرکزی به نسبت نرخ تورم در قله اول به شکل قابل توجهی افزایش یافته بود.
همچنین وقتی تورم در بار اول روند نزولی داشت و در کف قرار گرفت و حتی به زیر 30 درصد هم رسید، اما در بار دوم که روند نزولی را تجربه کرد در پایینترین حالت به محدوده 40 درصد رسید. به بیان سادهتر، هر بار که در چند سال گذشته شاهد فراز و فرود تورم بودهایم، مشاهده شده که قله تورمیِ به ثبت رسیده بالاتر از قله قبلی و کف تورمی برآوردشده نیز بالاتر از کف تجربهشده قبلی بوده است. به طور کلی میتوان گفت که تورم در اقتصاد ایران بعد از هر شوک به کانالهای بالاتر میرود.
پیشبینی میشود با توجه با روند صعودی کنونی و شوکهای ارزی که در چند ماه اخیر رخ داده، اگر بنا باشد روند چند سال گذشته تکرار شود، قله تورمی بعدی که در اقتصاد کشور تجربه خواهد شد بالاتر از کانالهای قبلی خواهد بود.
نقدینگی به عنوان یکی از اصلیترین عوامل رشد تورم در اقتصاد کلان شناخته میشود. بررسیها نشان میدهد رشد سالانه نقدینگی در اقتصاد ایران از کانال بین 20 تا 30 درصد در سالیان گذشته به کانال 30 تا 40 درصد در چند سال گذشته رسیده است. از علل انتقال تورم به کانالهای بالاتر، همین تغییر محدوده رشد نقدیگی در اقتصاد کشور است. همچنین، منفیتر شدن انتظارات از اقتصاد ایران و وخامت چشماندازها نیز از جمله دلایل این اتفاق است.
اساسا اقتصاد کلان خود را با شرایط تورمی و پولی جدید تطابق میدهد. به بیان دیگر چنانچه تورم و رشد نقدینگی در همین محدوده فعلی بماند و به آن خو بگیرد، بازیگران اقتصادی فعالیت خود را با توجه به همین شرایط برنامهریزی کرده و دیگر خروج از این شرایط تورمی دشوار خواهد بود.