گروه دانش و فناوری؛ معصومه بخشی پور: انتقال سریع اطلاعات با پنجمین نسل ارتباطات موبایل، تعریفی است که برای تکنولوژی ۵G به کار گرفته میشود. چراکه این تکنولوژی پتانسیلی دارد که میتواند اطلاعات را تا ۴۰ برابر سریعتر از نسل چهارم موبایل که هماکنون در اختیار کاربران تلفن همراه است، جابجا کند.
به همین دلیل کشورهای مختلف برای ورود این فناوری آماده میشوند و پیشبینی میشود که نسخه پنجم شبکه تلفن سیار در دنیا از سال ۲۰۲۰ عرضه شود و تا ۵ سال دیگر اکثر اپراتورهای فعال در حوزه ارتباطات بیسیم، شبکه ۵G راهاندازی کنند. این فناوری با قابلیت اتصال بیقیدوشرط به اینترنت، زندگی افراد را بهکلی متحول خواهد کرد.
افزایش نرخ انتقال اطلاعات و سرعت، در کنار کاهش تأخیر در ارسال اطلاعات، مهمترین ویژگیهای شبکه نسل پنجم موبایل است که میتواند به کارآمدی اپلیکیشنهای مرتبط با اینترنت اشیا نیز کمک کند و در نهایت پیشبینیشده که با ۵G شاهد رشد ۲۵۰ برابری اتصال اشیا و دریافت موجی از اطلاعات باشیم. به این ترتیب هدایت ماشینهای خودکار، ایجاد شبکه هوشمند حملونقل و رسیدن به زندگی هوشمند به معنای واقعی، تا کمتر از ۵ سال آینده دور از ذهن نخواهد بود.
۵G زندگی ما را دگرگون میکند!
با فراگیر شدن فناوری ۵G مسلماً زندگی ما تحت تأثیر قرار خواهد گرفت و دامنه این تأثیرات با افزایش سرعت اتصال از خودروهای هوشمند و شهر و خانه هوشمند تا رسیدن به مفاهیمی واقعی از آینده، از جمله واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، سلامت و پزشکی از راه دور و آموزش از راه دور، گسترش مییابد.
به این معنی که در آینده با فناوری ۵G همهچیز به شبکه متصل میشود و کارشناسان معتقدند که ۵G شتاب تغییرات در حوزههای گوناگون تکنولوژی را سرعت میدهد و این پیشبینی جالب که در سال ۲۰۲۵ مفهومی مانند واقعیت مجازی و واقعیت افزوده کاملاً ملموس است، به حقیقت میپیوندد. به این ترتیب با نسل پنجم ارتباطات، به راحتی میتوان با نصب یک دوربین کوچک روی هر چیزی، دادههایی با سرعت بالا دریافت کرد و از این دادهها در سیستمهای مختلف بهره برد.
پردازش اطلاعات توسط هوش مصنوعی در سیستمهای خودران از دیگر ویژگیهای نسل پنجم ارتباطات سیار است که کارشناسان پیشبینی میکنند با ظهور آن دیگر نیازی به مالکیت خودرو نیست و به دلیل تولید اتومبیلهای خودران با سنسورهای بسیار و نیز اضافه شدن تاکسی رباتها، از تعداد خودروهای موجود کاسته میشود.
در همین حال سیستمهای مدیریت ترافیک مبتنی بر هوش مصنوعی و ارتباطات سریع لحظهای با ۵G، شیوه جابجایی در شهرها را متحول میکنند و شبکههای هوشمند توزیع برق، میزان بهرهوری انرژی را افزایش میدهند.